מהי חותמת זהב?

הזהב הינו מוצר פופולארי ומבוקש ביותר אך כמו כן, גם יקר בהתאם ובעל איכויות שונות. שילוב של 3 עובדות אלו הביא את ממשלת ישראל (וממשלות אחרות בעולם) לחוקק חוק אשר מגן על הצרכנים מפני זיופי זהב ובמילים אחרות – ההכרח לסמן את התכשיטים ע"י חותמת זהב ואם נהיה יותר ספציפיים – 3 סימנים אשר מהווים את החותמת כולה.

חשיבותה של חותמת זהב

הניחו לרגע כי אתם עומדים לרכוש טבעת זהב מהתכשיטן, אשר טוען בפניכם כי טבעת זו שוקלת 10 גרם ועשויה מזהב טהור 24 קראט. מי שאינו מומחה בתחומו אינו יכול לדעת בוודאות האם אכן מדובר בזהב טהור, זהב 9 קראט ואפילו האם מדובר כלל בזהב! בדיוק מסיבה זו המדינה דאגה לחייב את כל יצרני התכשיטים והיבואנים בחותמת זהב על גבי התכשיטים כערבות לזהות הזהב ואיכותו.

חותמת אחת – 3 סימנים

חוק חותמת זהב קובע כי יש לסמן כל תכשיט זהב באשר הוא, במשקל 2 גרם ומעלה באמצעות 3 סימנים :

·         טוהר הזהב – 24K, 22K, 21K, 18K, 14K או 9K. לחלופין ניתן להשתמש במספרים בהתאם – 999, 916, 875, 750, 585 או 375.

·         סימן מכון התקנים – מאשר את אמיתות טוהר הזהב שקבע היצרן או היבואן. הסימן מזכיר במקצת את כלי הנגינה הנבל.

·         חותמת היבואן או היצרן – כהתחייבות לאמיתות הדברים.

במידה ואחד הסימנים הללו אינו מצוי על התכשיט הרי שהוא אינו מיועד למכירה כלל. מאחר וכל חותמת זהב הינה מיניאטורית, על כל גורם המוכר תכשיטי זהב להציב לרשות הלקוחות זכוכית מגדלת בהגדלה של לפחות פי 10, על מנת לצפות בחותמת בעצמם. במשקלי זהב נמוכים מ- 2 גרם, אין חובה בחותמת אך יצרנים ויבואנים בעלי מוניטין מקפידים על חותמת זהב גם במקרים אלה.

חשוב מאוד לציין כי בכל מדינה מיושם חוק חותמת זהב בצורה מעט שונה. במדינת ישראל זהב 9K הינו בתקן בעוד שבמדינות אחרות התקן מתייחס אך ורק ל- 10K ומעלה. לכן, תכשיטים שנרכשו בחו"ל עשויים להכיל חותמות אחרות או לא לכלול חותמת כלל ויש לבחון את הזהב באמצעות איש מקצוע, בעיקר לצרכי מכירת הזהב כאן בארץ.

 

חותמת זהב
דילוג לתוכן